Jakob Øhrstrøm, der er økonomichef hos Freeway, sætter stor pris på den personlige relation, han har til alle de mange direktører og kolleger i koncernen. 


Det er snart 10 år siden, Jakob Øhrstrøm for første gang satte sine ben hos Freeway. Efter en årrække som revisor ønskede han at bevæge sig om på den anden side af skrivebordet, så han I stedet for at lave en masse virksomheders regnskaber kun lavede det for én. Det blev til en hel koncerns regnskaber. 

”Jeg kunne få en masse ansvar, og jeg kunne få lov til at være med til at forme virksomheden og at påvirke tingene. Det tiltalte mig enormt, fordi det adskilte sig fra mit liv som revisor,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Første opgave blev en stor systematisering, hvor han brugte sin revisionserfaring til at få styr på det hele. Og han har lige siden hængt ved og været øjenvidne til koncernens store udvikling.  

”Det er spændende, fordi det er den øverste ledelse, jeg mange gange har kontakt med. Det er beslutningstagerne. Og det giver mig noget, fordi jeg mærker, der bliver lyttet til mig.”

Nogle virksomheder er blevet større, andre mindre. Nogle få er blevet lukket, og så er der også kommet en masse nye virksomheder ind i universet. 

”Så der har faktisk været et flow, og det er egentlig også noget af det, som jeg rigtig godt kan li’: Der er en udvikling, og tingene er ikke bare som i går. Og når man så samtidig kan være med til at påvirke den udvikling, så føler jeg, tingene giver mening og er spændende,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Tæt på beslutningstagerne 

I løbet af en arbejdsdag er Jakob Øhrstrøm i kontakt med masser af mennesker på tværs af afdelinger og virksomhedsgrænser. 

”Jeg synes, jeg har en personlig relation til alle direktører i koncernen. Uanset om det er Mia, Kasper fra Spigo eller Michael fra Lejebolig, så er jeg på fornavn med dem allesammen. Og de ved, hvad jeg står for, og hvad jeg kan levere til dem,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Han er viklet ind i mange forskellige opgaver i alle de forskellige selskaber, hvilket fører til meget afvekslende dage med masser af uforudsigelighed.  

Hans personlige kendskab til de forskellige ledere har stor betydning for arbejdet. Det gør opgaveløsningen nemmere, da meget kan klares med en hurtig telefonopringning. Og så gør det hans arbejdsliv sjovere. 

”Det er spændende, fordi det er den øverste ledelse, jeg mange gange har kontakt med. Det er beslutningstagerne. Og det giver mig noget, fordi jeg mærker, der bliver lyttet til mig. De er interesserede i mit synspunkt,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Kendskab og fælles historie er vigtigt 

Mad, bøger, spil og meget mere. Freewaykoncernens mange virksomheder favner bredt. De fleste har en onlinebaseret tankegang til fælles, men derudover er de meget forskellige. Det samme gør sig ifølge Jakob Øhrstrøm gældende, når det kommer til menneskene inde i virksomhederne. Baggrunde, aldre og mindset er forskellige. 

“Man keder sig aldrig her. Og hvis man gør, så er man næsten selv skyld i det.”

”Derfor er det også så vigtigt, man kender dem, og at man har en historie med dem. Det betyder noget. Deres forskelligheder gør, de skal mødes helt forskelligt. Nogle af dem er meget mindede på økonomi, og andre er mindre og mere fokuserede på deres respektive fagområder. De taler hver især ud fra deres standpunkt og deres baggrund,” siger Jakob Øhrstrøm.  

Han bruger sin økonomiske faglighed konstant – eksempelvis til at rådgive direktører fra nye virksomheder om økonomistyring, der skaber tryghed i forhold til at være på rette vej. Samtidig bruger han også sit menneskelige kompas til at gribe relationerne forskelligt an. Og det er spændende. 

”Det er også derfor, jeg har været med i så mange år og stadigvæk er her. Man keder sig aldrig her. Og hvis man gør, så er man næsten selv skyld i det. Så er det, fordi man ikke har set nogle af de bolde, der er kastet op i luften. Som man bare kunne gribe og begynde at spille bold med,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Nærheden skal bevares trods vokseværk 

Med sine snart 10 år i virksomheden har Jakob Øhrstrøm været en del af mange store Freeway-begivenheder. En af dem, han husker særligt godt, er millionsalget af E-handelsportalen Trendsales. Det var sjovt at være en del af så stor en proces og at være med til at fejre kæmpesuccessen. Men faktisk er økonomichefen mindst lige så stolt af de mange små successer. 

”Der har været mange bittesmå successer, hvor vi har været med til at påvirke udviklingen positivt. Dem glemmer vi en smule, selvom det i virkeligheden er det, vi bruger det meste af vores tid på. De store begivenheder får måske lov til at fylde lidt for meget i baghovedet – når det er det, vi konstant gør hver dag, der egentlig er med til at forme, støbe og påvirke den positive udvikling, som alle vores virksomheder er i,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Han bliver stolt, hver eneste gang afdelingen leverer varen i rette tid, mængde og kvalitet. 

“Vi skal altid være fokuserede på at bruge vores tid bedst muligt og engagere os i de projekter, som giver mest mening for os”

I fremtiden håber han, der kommer flere nye spændende virksomheder til. Men han lægger samtidig vægt på, at det generelt i hverdagen også er vigtigt at forholde sig til muligheden for at optimere.

Selvfølgelig kan Freeway ansætte flere folk, men det kan blive svært at bevare overblikket, hvis virksomheden pludselig bliver kæmpestor med mere end 100 ansatte.  

”Som jeg oplever organisationen, er det noget af det, der er styrken i dag: At vi ikke er flere, end at vi alle er på fornavn. Folk ved, hvad de respektive folk laver, og er komfortable med at henvende sig. Hvis vi bliver for mange, kan jeg godt være bange for, at den nærhed lige som forsvinder. Vi skal altid være fokuserede på at bruge vores tid bedst muligt og engagere os i de projekter, som giver mest mening for os,” siger Jakob Øhrstrøm. 

Jakob Øhrstrøm  
-Økonomichef hos Freeway siden marts 2010 
-Født i 1976 og bosat i Viborg med sin hustru og to sønner 
-Tidligere ansat hos Nowaco, PwC, KPMG og Deloitte