Freeways udviklingschef Niels Thrane mødte første gang virksomheden for mere end 20 år siden. Han brænder stadig for udvikling og at lede teamet i den mest effektive retning.

Udviklingschef. Det ligger næsten i titlen, at der altid er mange bolde i luften og gang i noget nyt. Hvis du så oven i købet er udviklingschef i en koncern bestående af hovedsageligt webbaserede virksomheder, er der nærmest garanti for fart over feltet. Det er Niels Thrane. 

Fra sit kontor i hovedkvarteret i Viborg leder han udviklerteamet. Holder styr på de ventende opgaver, og at teamet bevæger sig i den rigtige retning. Det har han gjort i mere end 15 år, og han er slet ikke i tvivl om, hvad han elsker ved livet i den viborgensiske koncern. Der er en stor grad af frihed til at vælge den rette opgaveløsning, og så bliver der lyttet til den enkelte medarbejder.

”Der bliver ikke bare udstedt et topdekret, som vi så bare skal holde mund og følge. Der bliver altid lyttet til feedback, og vi kan være med til at præge udviklingen med gode idéer. Det bliver taget seriøst, og alle bliver taget alvorligt. Det er fedt,” siger Niels Thrane. 

”Der er bevaret meget af den oprindelige ånd, som måske faktisk er en IT-ting: Det er okay at gå i afslappede t-shirts. Der er en stor frihed”

Dagligdagen på gangene er præget af en afslappet atmosfære, hvor folk ikke tager sig selv alt for højtideligt. Sådan har det været igennem alle årene.

”Der er bevaret meget af den oprindelige ånd, som måske faktisk er en IT-ting: Det er okay at gå i afslappede t-shirts. Der er en stor frihed. Det hele skal selvfølgelig hænge sammen, men der er en stor grad af frihed under ansvar. Og det trives alle virkelig godt med,” siger Niels Thrane.  

Skeptisk første møde med dating.dk

Niels Thrane havde sit første møde med det, der blev til Freeway, helt tilbage i 1999. Han kendte især en af stifterne, Henrik Back, og begyndte lige så stille at lave små opgaver for ham. Niels Thrane kunne programmere en smule og lavede ved siden af universitetsstudiet små opgaver for det, der endte med at blive Dating.dk. Han husker, hvordan han i begyndelsen var noget skeptisk over for idéen om en kæresteportal på internettet.

“Jeg kan huske, jeg tænkte: ‘Wait a minute, er der virkelig nogen, der vil gå online og gøre det her, og er der overhovedet nogen kvinder på internettet?’ For på det tidspunkt syntes vi, internettet lidt var en nørdting”

”Henrik viste mig den første udgave, hvor der allerede på forsiden var de fem seneste mandlige profiler og de fem seneste kvindelige. Og jeg kan huske, jeg tænkte: ‘Wait a minute, er der virkelig nogen, der vil gå online og gøre det her, og er der overhovedet nogen kvinder på internettet?’ For på det tidspunkt syntes vi, internettet lidt var en nørdting, vi sad og havde med at gøre. Men det gik jo heldigvis ret hurtigt,” siger Niels Thrane. 

Ved afslutningen af sit studie blev Niels Thrane spurgt, om han havde lyst til at arbejde fast for virksomheden. Det blev et ja, efter han allerede under sin studietid havde mærket en stor respekt og mulighed for medindflydelse på teknologibeslutninger.

”Så det gik i den retning, jeg godt kunne tænke mig fra den tekniske side. Og vi havde stor frihed til at lave nogle lidt nørdede tekniske løsninger, men som egentlig endte med at give noget fed brugerværdi,” siger Niels Thrane.

Der skal være kontinuerlig udvikling

Nu er der gået godt 20 år siden det første møde. Virksomheden er vokset, og store udviklingsprocesser er blevet gennemført. Niels Thrane er gået fra at kode meget selv til som udviklingschef at holde snor i den tekniske kapacitet. I dag er han inde over udviklingen af flere af koncernens sites og bruger især meget tid i hverdagen på at lede udviklerteamet bag plusbog.dk. Her bruger han især de værktøjer, han fik som Scrum-certificeret i 2014. En metode, der skaber et kompromis mellem kaos og overplanlægning i udviklingen af et website.

“Vi er dygtige her. Det synes jeg, vi er. Men vi skal hele tiden blive dygtigere”

”Det betyder meget for mig, at vi kontinuerligt bliver dygtigere. Både helt hardcore fagnørdemæssigt hvor vi bliver bedre til at designe og kode systemer. Men også til de processer vi kører. At vi hele tiden leverer mere på en hurtigere og bedre måde. For det er i sidste ende det, der giver virksomheden værdi. Og vi er dygtige her. Det synes jeg, vi er. Men vi skal hele tiden blive dygtigere,” siger Niels Thrane.

Han har gennem årene modtaget jobtilbud fra andre virksomheder, men ingen har været i stand til at trække ham væk fra koncernen. Den afslappede atmosfære, den store frihed og tillid og muligheden for at have et godt familieliv ved siden af betyder alverden for ham.

Og så er det jo sådan med udvikling, at den aldrig stopper. Sådan er det også med et site som plusbog.dk.

”Alle vores erfaringer med projekter igennem tiden viser én ting: Hvis man bare søsætter et site og lader det stå – så er det ren afvikling. Det duer ikke. Der skal være kontinuerlig udvikling på,” siger Niels Thrane.

Kontinuerlig kan også siges om Niels Thranes tid hos Freeway. Og den ser ud til at fortsætte et godt stykke endnu.

Niels Thrane
– Udviklingschef hos Freeway og har haft opgaver for virksomheden siden 1999
– Født i 1979
– Uddannet cand.scient.dat.mat fra Aarhus Universitet
– Bor i Viborg med sin hustru og to børn